Ένα μοναδικό οπτικοκοακουστικό υπερθέαμα αντάξιο της φήμης του!

Jean Michel, ευχαριστούμε!

Του ΝΙΚΟΥ ΧΟΡΤΗ

Με ένα εντυπωσιακό show που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες, ο Jean Michel Jarre απέδειξε γιατί παραμένει στην κορυφή για παραπάνω από 3 δεκαετίες. Το αθηναϊκό κοινό απόλαυσε ένα μαγικό ταξίδι μέσα από τους ηχους των πιο αντιπροσωπευτικών κομματιών του πρωτοπόρου μουσικοσυνθέτη. Ένα μοναδικό οπτικοκοακουστικο υπερθέαμα αντάξιο της φήμης και της καριέρας του Γάλλου performer.

Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συναυλίας ήταν στις 21.30, ωστόσο ο Jarre εμφανίστηκε στις 21.45. Αν και οι θεατές πίστευαν ότι θα εμφανιστεί στη σκηνή ερχόμενος από τα παρασκήνια, εκείνος τους επιφύλαξε μια έκπληξη. Εισήλθε στο χώρο από την πίσω πλευρά του γηπέδου, διασχίζοντας τον διάδρομο με υψωμένη τη γροθιά! Μετά από τρεις στάσεις για να χαιρετίσει το κοινό που παραληρούσε, ανέβηκε τελικά στη σκηνή. Αφού καλησπέρισε σε άπταιστα ελληνικά, τα φώτα χαμήλωσαν δίνοντας το έναυσμα για την απόλυτη μαγεία.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού το Oxygene 2 . Μετά τις πρώτες γνώριμες νότες, το κοινό ξεσηκώθηκε. Ένα κομμάτι κομμένο και ραμμένο για live εμφανίσεις, το Magnetic Fields Part1, ανέβασε στα ύψη τη διάθεση στο κατάμεστο γήπεδο Taekwodo. Οι κορυφαίες στιγμές της πλούσιας καριέρας του Γάλλου πήραν τη σκυτάλη.

Τα Equinoxe 7 και 5 που ακολούθησαν, καθήλωσαν τους πάντες. Τίποτα δεν θύμιζε ότι πάνω στη σκηνή βρίσκεται ένας 62άρης. Η ενέργεια του αξιοζήλευτη. Ακούραστος ακόμα και στα πιο απαιτητικά μέρη των συνθέσεων, μας επέτρεψε να εισβάλουμε για λίγο στο θαυμαστό κόσμο του. Πλαισιωμένος από 70 αναλογικά και ψηφιακά synthesizers και 3 εκπληκτικούς μουσικούς, έδωσε την ευκαιρία στους φίλους του να γευθούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στο ατμοσφαιρικό Renez-vous 3 έγινε για πρώτη φορά στη βραδιά, χρήση της θρυλικής άρπας λέιζερ. Λίγο αργότερα, μια εξαιρετική εκτέλεση του Magnetic Fields 2 (μεγαλύτερη σε διάρκεια και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεια), προκάλσε ντελίριο στις εξέδρες.

Ένας μικρός πρόλογος του Jarre σχετικά με τις επισκέψεις του στην Κίνα, και τις διαφορες που συνάντησε στο χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ αυτών, έδωσε το σύνθημα για το υπέροχο Souvenir Of China. Ένα κομμάτι ύμνος!

Υπό τους ήχους της εισαγωγής του Oxygene 5, ο Jarre πήρε την Moog… κιθάρα του δίνοντας πραγματικό ρεσιτάλ με τα απίστευτα… σολαρίσματα του. Το επικό Equinoxe 4, συνεπήρε όλο το γήπεδο. Τα γνωστά ανθρωπάκια από το εξώφυλλο του ομωνυμου album, χόρευαν στην τεραστια γιγαντοοθόνη, στους ρυθμούς του αγαπημένου κομματιού.

Το πρωτότυπο μουσικό όργανο της Rolland ήταν ο πυρήνας της παρουσίασης του Industrial Revolution 2. Μέσα από έναν κατακλυσμό χρωμάτων, ο Jarre ξεπρόβαλε στη σκηνή συνεχίζοντας τα εξαίσια σολαρίσματα. Το κοινό όρθιο πια, τον αποθέωσε για μια ακόμη φορα.

 Ίσως το πιο απαιτητικό, συναυλιακά, κομμάτι του Jarre, το Rendez-vous 2 αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού μας. Στο τρίτο θεματικό μέρος της σύνθεσης, η χρήση για δεύτερη φορα, της άρπας λέιζερ ήταν... επιτακτική ανάγκη. Οι πασίγνωστες πράσινες ακτίνες, έδωσαν έναν τόνο από τις ιστορικές υπαίθριες συναυλίες του Jarre στο Χιούστον και τη Μόσχα.

Η αισιόδοξη όσο και χαρούμενη μελωδία του Rendez-vous 4, συνοδεύτηκε από τα ρυθμικά χτυπήματα των χεριών των θεατών, τα οποια συνεχίστηκαν ακατάπαυστα στα Chronologie 2 και 6.

Η συναυλία έφτασε πλέον στο τέλος της. Ο Jarre και οι συνεργάτες του άφησαν τη σκηνή, ενώ το κοινό ζητούσε επίμονα την επιστροφή του. Το encore που ακολούθησε ξεκίνησε με το Oxygene 4 για να ολοκληρωθεί με το Oxygene 12.
Το αθηναϊκό κοινό όμως ήθελε … περισσότερα!

Στο δεύτερο encore ο Jarre επέλεξε για να κλείσει την εμφάνιση του στην Αθηνα το Calypso 3. Το κοινό είχε σηκωθεί πλέον και η συναυλία είχε μετατραπεί σε ένα ξέφρενο πάρτι! Μετά απ’ αυτό ο Jarre εγκατέλειψε τη σκηνή... οριστικά. Σ' ευχαριστούμε Jean Michel!

Παραλειπόμενα
  • Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο Jarre αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χωρα μας. Δήλωσε πως νιώθει Έλληνας, αφιερώνοντας ενα κομμάτι στη χώρα μας.
  • Άνθρωποι όλων των ηλικιών παραβρέθηκαν στο μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός.
  • Τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλα “εργαλείο” και απολύτως συνυφασμένα με το κλίμα της μουσικής.
  • Παρότι ο Jarre κάλυψε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του δεν συμπεριέλαβε στο show μουσικά θέματα από το Zoolook.
  • Οι διοργανωτές μας είχαν αναφέρει ότι μετά το τέλος της συναυλίας ο Jarre θα δεχθεί μερικούς fans στο καμαρίνι του. Προφανώς λόγω της κούρασης αποφάσισε να μην δεχθεί κανέναν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου